Bouw duurzaam en maak je woning klaar voor de toekomst

Met een duurzaam huis bouwt u aan de toekomst. In dit verband dook ongetwijfeld de term ‘BEN-woning’ al op in uw zoekresultaten. Maar wat wilt dat eigenlijk zeggen?

BEN staat voor ‘bijna energieneutraal‘. Dat houdt in dat zo’n woning nauwelijks energie verbruikt. De energie die toch verbruikt wordt, komt van hernieuwbare bronnen door het gebruik van slimme technieken en duurzame materialen zoals hout.

Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, en zelfs heel Europa, bijna energieneutraal zijn. Daarom verstrengt de Vlaamse overheid elk jaar de voorwaarden. In januari 2019 is dat niet anders. Gelukkig zijn hieraan fiscale voordelen verbonden, maar uiteindelijk zal vooral de lage energierekening in uw voordeel spelen.

Voor een BEN-woning zijn de U-waarde, het E- en K-peil erg belangrijk. De U-waarde is de isolatiewaarde van constructiedelen. Bijvoorbeeld voor muren, daken en vloeren moet de U-waarde vanaf 2021 lager dan of gelijk zijn aan 0,24 W/m²K. Daarnaast geeft het E-peil aan hoe energiezuinig de woning is. De waarde van het E-peil mag niet hoger zijn dan 30. In 2018 was dat nog 40. Het K-peil, de globale warmte-isolatie, mag dan weer maximaal 40 zijn. Een BEN-woning begint bij een goede basis, zoals houtskeletbouw.

Horemans Houtskeletbouw heeft al vele jaren ervaring heeft met energiezuinige en duurzame woningen. Wilt u een huis dat voldoet aan de normen van 2021? Neem contact op met ons.