Hervorming energiepremies in 2017

Als u een woning bouwt of renoveert, zijn alle financiële extraatjes welkom. Uw investering lichter maken? Hou rekening met de energiepremies van de Vlaamse Overheid en u spaart behoorlijk wat euro’s uit. Sinds 2017 zijn er enkele wijzigingen en nieuwigheden. Hier vindt u een update van alle energiepremies.

Energiepremies voor renovatie

In 2017 krijgt u energiepremies voor:

  • dak- of zoldervloerisolatie
  • muurisolatie (via de spouw, de buitenkant of langs de binnenzijde)
  • kelder- of vloerisolatie
  • hoogrendementsbeglazing
  • de plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler

Nieuw in 2017: een premie voor de isolatie van een muur via de binnenzijde. Tot slot heeft u ook nog de totaalrenovatiebonus, voor wie minstens drie investeringen uitvoert in een periode van vijf jaar.

Energiepremies voor nieuwbouw

De globale E-peilpremie geldt niet meer voor nieuwbouwwoningen met een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning vanaf 2017. Dit is het gevolg van de hervorming van de energiepremies. Als u beschikt over een bouwaanvraag voor 31 december 2016, kan u wel nog op de E-peilpremie rekenen.

Hoe zit dat ook al weer? Bij een E-peil onder E30 krijgt u korting op de onroerende voorheffing. Hoe groter het kadastraal inkomen, hoe groter uw korting. Bij een E-peil onder E20 valt uw onroerende voorheffing weg voor vijf jaar en krijgt u daarbovenop nog volgende premie: 1.800 euro en nog eens 50 euro per punt lager dan 20.

Energiepremies voor dummies

Bent u niet thuis in het energieverhaal? Op de website van Vlaanderen is Energie vindt u alle details over premies voor bestaande en nieuwe woningen. Heeft u het liever persoonlijker, dan kan u ook langsgaan bij uw lokaal gemeentebestuur.