Hoe brandveilig is houtskeletbouw?

Hout is een brandbaar materiaal, dat weet iedereen. Velen gebruiken het nog altijd als verwarming voor hun woning. Denk maar aan kachels en open haarden. Maar betekent dat dan dat houtskeletbouw niet brandveilig is? Absoluut niet. Houtskeletbouw is even brandveilig als andere bouwmethodes.

Bij een brand beschermt hout zichzelf. Dat komt omdat het een lage en constante carbonisatie heeft. Daardoor is hout een slechte warmtegeleider en vertraagt het de verbranding. Als u volgens de regels van houtskeletbouw bouwt, kan deze eigenschap optimaal benut worden. De laagsgewijze opbouw – wand- en vloerelementen met gipsplaat en isolatiemateriaal – zorgt namelijk voor meer brandwerendheid. Ook kunnen er tijdens de ontwerp- en uitvoerfase nog extra preventieve maatregelen genomen worden.

Dat alles maakt dat houtskeletbouw minstens even brandveilig is als beton of staal. Maak u dus geen zorgen over uw brandverzekering. Die zal ongeveer evenveel bedragen als bij traditionele bouwmethodes. Meer weten over houtskeletbouw? Neem contact met ons op.