Houtskeletbouw, dat is bouwen aan een hoger tempo

Bouwen kan een proces van lange adem zijn. Bij traditionele bouwwijzen, bijvoorbeeld met betonstructuur, duurt het een hele tijd voor een huis wind- en waterdicht is. Een van de voordelen van houtskeletbouw is de snelheid waarmee uw woning verwezenlijkt wordt. Het proces verloopt in vier stappen.

Goede afspraken maken goede vrienden. Bij een houtskeletbouwwoning worden eerst alle noden en wensen in kaart gebracht. De werktekeningen worden opgemaakt op basis van verschillende keuzes: de gevelafwerking, ramen en deuren al dan niet met zonnewering, afwerking van het dak, opbouw van de houtskeletbouw … Alle details staan in de uitvoeringsplannen die leiden tot een digitaal 3D-ontwerp van het huis.

In de tweede fase wordt er tijd gewonnen door op meerdere plaatsen tegelijk te werken aan de woning. Terwijl de werf bouwklaar gemaakt wordt, starten de werken al aan het huis zelf. In de eigen ateliers van Horemans Houtskeletbouw fabriceren vakmannen alle onderdelen zorgvuldig. Ook de ramen en deuren worden tegelijkertijd gemaakt bij onze betrouwbare partner Baens n.v. Dit zorgt voor een goede kwaliteitsbewaking en controle over elke stap in het proces. Deze efficiënte werkwijze bespaart zo’n acht tot twaalf weken ten opzichte van klassieke bouwmethodes.

Die doordachte voorbereiding loont in de derde stap. Nu monteren dezelfde vakmannen als in de ateliers de verschillende onderdelen. Ook de ramen en deuren worden geplaatst. Dit gaat zo vlot dat de woning als het ware ‘groeit’. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp duurt het plaatsen en monteren drie tot vier weken. Met andere woorden: op nauwelijks een maand tijd is de woning volledig water- en winddicht.

Tot slot volgt de binnenafwerking. Houtskeletbouw is een droog bouwproces, waardoor er geen droogtijden (bijv. van pleisterwerken) zijn. Daarnaast gebeurt de installatie van sanitair, elektriciteit, nutsvoorzieningen … gelijktijdig met het plaatsen van de buitenafwerking van de woning, bv gevelsteen, gevelpleister, houtenbekleding enzovoort. De woning is zo op amper vier maanden instapklaar. Razendsnel en zorgenvrij, dankzij een goede planning en kwaliteitsbewaking in eigen beheer.

Wilt u ook bouwen aan hoger tempo? Bij Horemans Houtskeletbouw staan we altijd klaar voor uw vragen en bouwdromen. Contacteer ons vrijblijvend.