
Heeft u nog vragen? Wij hebben de antwoorden!
Ten opzichte van andere bouwmethodes heeft Houtskeletbouw geen nadelen of beperkingen.
Integendeel: door de lichtheid van de hsb-constructie bespaart u op een minder zware fundering. Bovendien heeft hout sterk isolerende eigenschappen.
Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen en weerleggen we misvattingen over houtskeletbouw. Heeft u nog een andere vraag? Bel of mail ons.
Wat betekent het K-peil?
Het K-peil is een maat voor het warmteverlies en wordt bepaald door de isolatie, de bouwknopen en de compactheid van de woning. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Het K-peil is afhankelijk van:
- Het warmteverlies (bepaald door de bouwschil)
- De wand- en dakopbouw
- De ramen (glas en profiel)
- EPB-aanvaarde bouwknopen
- Compactheid (verhouding verlies- en nuttige vloeroppervlak)
- Blowerdoor-test
Wat betekent het E-peil?
Een energiezuinige woning heeft een laag E-peil. Deze maat voor de energievraag wordt onder meer bepaald door het warmteverlies (K-peil). De keuze van de bouwschil is de eerste stap van het bouwproces. Is verder belangrijk:
- Beperken van energievraag voor verwarming en verbruik
- Beperken van het warmteverlies
- Nodige energie voorbehouden voor elektrisch verbruik
- Opwekken van hernieuwbare energie
- Warmte terugwinnen via slim ventilatiesysteem
Wat met uw brandverzekering?
Hout is een brandbaar materiaal, maar heeft een grote brandweerstand. Staal, bijvoorbeeld, brandt niet, maar heeft wel een lage brandweerstand. Voor onze woningen gebruiken we bovendien brandvertragende materialen. De brandverzekering voor een hsb-huis is dan ook gelijk aan die van een klassieke woning.
Bent u beperkt wat betreft architecturale vormgeving?
Bouwt u liever modern, klassiek of landelijk? Alles kan!
Houtskeletbouw is erg flexibel en hangt niet samen met een specifieke bouwstijl.
Raakt een hsb-woning in de zomer oververhit?
Oververhitting kan je voorkomen door aandacht te besteden aan de zonnewering (zoals screens, buitenjaloezieën, zonneluifel …), de positie van grote raampartijen en de glaskeuze. Een groot voordeel van hout: het neemt geen omgevingswarmte op en kan het dus ook niet afgeven. Door ‘s avonds goed te ventileren koelt uw woning dus af.
Hoe is een hsb-woning in de winter?
Door de optimale isolatie en luchtdichting is een hsb-woning in de winter altijd gezellig warm. Prettig neveneffect: het kost weinig energie om te verwarmen.
Zijn er koudebruggen in een HSB woning?
Bij houtskeletbouw gaan we doordacht te werk wat betreft de isolatie. In uw woning zullen er dus geen koudebruggen of thermische onderbrekingen voorkomen.
Wat zijn lage-energie, passief - en BEN woningen?
Dit zijn verschillende types energiezuinige woningen. Hierover meer weten? Lees onze pagina over isolatie.
Wat met de verzekering van een werf?
Horemans Houtskeletbouw investeert in veiligheid en zekerheid. De bouwrisico’s worden zo veel als mogelijk binnen eigen atelier gehouden, en het risico op de werf is altijd verzekerd in een polis Alle Bouwplaats Risico’s (ABR). Deze verzekering is niet verplicht in België, maar door ze toch te onderschrijven beschermen wij systematisch onze werf en uw woning in opbouw. Zo hoeven wij en u niet wakker te liggen van diefstal van de te verwerken bouwelementen of beschadiging door bijvoorbeeld storm, blikseminslag of werfongevallen. Voor u als bouwheer, is het een bijkomende garantie op een goede en snelle oplossing als de wet van Murphy toeslaat.