Nieuwe energie(-eisen) voor het nieuwe jaar

Over drie jaar, in 2021, moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Met het oog daarop worden de EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat) strenger en strenger. Ook dit jaar zijn er nieuwe energienormen waaraan bouwers moeten voldoen. Op de website energiesparen.be vindt u alle details over de energieprestatieregelgeving. We vatten het graag voor u samen.

Strenger E-peil

Het E-peil meet de energieprestatie van een woning. Naast de thermische isolatie, de luchtdichtheid, de compactheid, de oriëntatie en de bezonning van het gebouw beïnvloeden ook de vaste installaties deze energie-eis. Denk aan de verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie en koeling.

Concreet: vanaf dit jaar verstrengt het E-peil van E50 naar E40. In 2021 wordt dat E30.

Nieuw: S-peil (schilpeil)

Sinds januari is het S-peil in voege ter vervanging van het K-peil en de netto-energiebehoefte. Waar de K-waarde het algemene isolatieniveau bepaalt en de netto-energiebehoefte aangeeft hoeveel energie nodig is om een woning op te warmen of af te koelen, gaat de nieuwe indicator verder. Het schilpeil houdt onder andere ook rekening met de oriëntatie van de woning, het type van de beglazing, de vormefficiëntie en de luchtdichtheid.

Concreet: in 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan een S-peil van S28, momenteel is dat nog S31.

Het is niet eenvoudig om aan deze strenge normen te voldoen, zeker niet voor ruime woningen met veel raampartijen. Denk daarom goed na over de bouwmethode. Zo is houtskeletbouw een van de meest geschikte om aan de EPB-eisen tegemoet te komen. Heeft u vragen over deze energievriendelijke bouwmethode? Aarzel niet en contacteer ons.