Houtskeletbouw als circulaire bouwmethode

Terug naar het overzicht

Circulair bouwen

Meer dan ooit moeten we op zoek gaan naar meer duurzame en ecologischere manieren van leven en werken. Stap voor stap evolueren we naar een circulaire economie. En dus kan onze manier van bouwen niet achterblijven. Circulair bouwen wordt dan ook steeds belangrijker. Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. Dat wil zeggen, alle materialen moeten te recyclen zijn op een manier dat het milieu niet geschaad wordt. Bij circulair bouwen gaat het niet alleen om het toepassen van nieuwe materialen die later te hergebruiken zijn, maar ook om het opnieuw toepassen van gebruikte materialen.

Één ton beton, één ton co2

Meer en meer bouwers komen tot de conclusie dat de traditionele bouwmethodes niet erg duurzaam zijn. Zo heeft beton als bouwmateriaal een enorme impact op onze omgeving. Eén ton beton zorgt voor één ton CO². Bovendien worden de middelen om beton te maken steeds schaarser. Na water is beton het meest gebruikte materiaal ter wereld, en jaarlijks wordt er niet minder dan 30 miljard ton cement en beton geproduceerd. Dat is een gigantische hoeveelheid die zorgt voor 5 tot 7 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen zoals CO².

Houtskeletbouw, een circulaire oplossing

Een boom daarentegen neemt over zijn volledige levensduur een enorme massa CO² op. Bomen zullen er ook altijd zijn aangezien ze hernieuwbaar zijn en een onmisbare pilaar vormen in een ecologische wereld. Verder gebruiken we bij Horemans Houtskeletbouw enkel ecologisch verantwoord PEFC- of FSC-hout uit duurzaam bosbeheer dat als bouwmateriaal ook aan CO²-opslag doet. Houtskeletbouw is dan ook een ecologische, circulaire manier van bouwen. Hout zorgt als hernieuwbaar basismateriaal voor een circulair proces en een duurzamere toekomst. Een groot voordeel is dat de materialen kunnen worden gerecycleerd wanneer dat nodig is. Daarnaast gebruiken wij voor wanden en voor het dak zo veel mogelijk natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezelisolatie, houtwol- en cellulose isolatie. Tot slot is er voor houtskeletbouw ook minder energie nodig dan voor bouwmethodes met andere materialen.

Vragen over houtskeletbouw? Stel ze!

Heeft houtskeletbouw nog geheimen voor je? Niet voor ons. We beantwoorden graag al je vragen. Of maak even een afspraak om langs te komen. Onze deur staat voor je open, en de koffie pruttelt al.
T. 011 79 16 48
E. info@horemans-hsb.be